1. Anasayfa
  2. Genel

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak


0

Kitap okuma alışkanlığı ile kitap okuma zorunluluğu farklı şeyleri ifade eder; zorunluluk kazanılamaz ama kitap okuma alışkanlığı kazanmak kolaydır. Çünkü birinde sevilerek yapılan bir eylem varken, diğerinde istemsizce yapılan ve mecburiyetten doğan bir durum vardır.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanın İlkeleri

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak

1. Kitaplarınızı Yalnızca Siz Alın

Başkalarının sizin için bir şeyler yapması güzeldir ancak siz kendiniz için bir şeyler yaptığınızda, ortaya bir emek koyulur ve bunun karşılığını almak istersiniz. Temeldeki bu dürtüyle birlikte zihninize, “kitap okuyacağız” mesajı vermiş olursunuz. Haftalık veya aylık dönemlerle yayınevlerini veya kitapçıları ziyaret edebileceğiniz gibi, önceden almak isteyebileceğiniz kitapların isimlerini de bir kenara not edebilirsiniz.

2. Kitap Okuma Saati Belirleyin

Yapılacak iş her ne olursa olsun eğer yapacağınız işi nefes almak kadar zorunlu görmüyorsanız, alacağınız verim seviyesi de ona göre düşük olacaktır. Zamansız, düzensiz ve kuralsız kitap okuma eylemine girerek kitabı kendinize sevdiremez ve alışkanlık haline dönüştüremezsiniz. Kitap okuyacağınız saati belirleyip masanızın başına oturduğunuzda, saatler her zaman aynı saat dilimini göstersin. İlk gün öğleden sonra okunan kitap, ikinci gün öğleden önce okunursa beyniniz kendisini odaklama konusunda zorluk yaşayabilir.

3. Yemeklerden Hemen Sonra Kitap Okumayın

Vücudumuzdaki belli orandaki kan miktarı, ihtiyaç duyulan yerlere ulaşması için enerji kullanır. Yemek yedikten sonra kan miktarı mide etrafında artacağından dolayı, beyindeki kan miktarı biraz azalır. Yemeklerden sonra uykunuzun gelme sebebi budur ve durum böyleyken bir de kitap okumaya çalışarak zihninizi iyice yorarsanız, kitaptan zevk alamayacaksınız; onu anlayamayacak ve sevemeyeceksiniz.

4. Bir Uzun Soluklu, Bir Kısa Soluklu Kitaplar Okuyun

Uzun soluklu roman gibi kitaplar bir günde bitirilebilecek kitaplar değillerdir. Her zaman için bir romana başlamak; adım adım devam etmek ve sonunun hemen gelmemesi size aktif okuma becerisi kazandırır. Kısa soluklu hikâye tarzındaki kitaplar ise, gününüzün yoğun geçtiği dönemlerde zihninizi rahatlatmanız için okuyabileceğiniz başla-bitir tarzında kitaplardır. Sizi yormaz, yormadığı için de bıkkınlık hissi uyandırmaz.

Kitap okuma alışkanlığı elde etmek istiyorsanız, sevmediğiniz türde kitapları okuyarak kendinizi kitaplardan soğutmayın. Sevmediğiniz bir kitabı zorla okuyarak, elde edebileceğiniz bir alışkanlık kazanımını ziyan etmeyin.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir